Dimitri Zannes, President, Fishermen's Union for Southern Aegean© Konstantinos A. Mentzelopoulos (Photographer)
Η αγορά του ψαριού τραβά τον δικό της γολγοθά. Οι καταναλωτές εμφανίζονται απρόθυμοι να συμπεριλάβουν τα ακριβά ψάρια στο τραπέζι τους και στρέφονται όλο και περισσότερο σε φθηνότερες λύσεις, όπως είναι ο γαύρος και οι γόπες. Ετσι λόγω της ζήτησης ακόμη και ψάρια σύμβολα της λαϊκότητας πωλούνται πλέον σε σχετικά υψηλές τιμές. « Η αγορά του ψαριού είναι ένα μικρό χρηματιστήριο, πρέπει να πουλήσεις σε καλή τιμή και κυρίως γρήγορα » λέει στο «Βήμα» ο κ. Δημήτρης Ζαννές από την Ανδρο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Νότιου Αιγαίου. «Ηζήτηση για τα αφρόψαραείναι μεγάλη, η παραγωγή έχει μικρύνει πάρα πολύ λόγω της υπεραλιείας, έτσι βλέπουμε ψάρια όπως ο κολιός να πωλούνται 8 και 10 ευρώ το κιλό » συμπληρώνει.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας Αλιευτικών Οργανώσεων κ. Δημήτρη Κοτσοριό, που ψαρεύει στο Μεσολόγγι, « οι τιμές είναι όντως υψηλές, προσωπικά δεν καταλάβαινα ποτέ για τί σε ό,τι έχει ζήτηση πρέπει να ανεβαίνει η τιμή του. Πάντως τα έξοδα είναι πολλά, η τιμή του πετρελαίου ανεβαίνει συνεχώς και το κράτος δεν βοηθά. Θα μπορούσαμε οι αλιείς να παίρνουμε πετρέλαιο σε τιμές πετρελαίου θέρμανσης ».
Αν ο Φερνάντο Σάντος μπορούσε να προβλέψει τη σημερινή τιμή της σαρδέλας δεν θα την είχε χρησιμοποιήσει ποτέ μεταφορικά ως σύμβολο της φθήνιας. Ο πάλαι ποτέ ταπεινός μεζές, έπειτα από διαδοχικά δημοσιεύματα που αφορούσαν τις ευεργετικές για την υγεία ιδιότητές του, αλλά και εξαιτίας της έλλειψής του, που παρουσιάζεται στις ελληνικές θάλασσες, έχει φτάσει να πωλείται ως και 9 ευρώ το κιλό.
Πέρα από τα φθηνά ψάρια, οι καταναλωτές στρέφονται όλο και περισσότερο στα είδη ιχθυοτροφείου. Στην Ελλάδα οι ιχθυοκαλλιέργειες περιλαμβάνουν το λαβράκι και την τσιπούρα. « Ολο και πιο πολλοί πελάτες μου τα προτιμούν, είναι προϊόντα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά. Σκεφθείτε ότι η τσιπούρα ιχθυοτροφείου στην Αθήνα πωλείται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό, όταν η τιμή της φρέσκιας μπορεί να είναι και τετραπλάσια » λέει ο κ. Δημήτρης Μπερέτης, που διατηρεί ιχθυοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας. « Επιπλέονοι πελάτες είναι καχύποπτοι ως προς το ότι πολλά ψάρια που πωλούνται σαν ντόπιαείναι εισαγόμενα. Το ψάρι ιχθυοτροφείου είναι μια ασφαλής και σχετικά οικονομική λύση » επισημαίνει.
Οι εισαγωγές ψαριών είναι ένα θέμα που απασχολεί εξίσου καταναλωτές και ψαράδες. « Η αγορά έχει γεμίσει μπακαλιάρο Ισπανίας, που πωλείται προς 6 ευρώ το κιλό χωρίς σχεδόν ποτέ να δηλώνεται η προέλευσή του » επισημαίνει ο κ. Κοτσοριός, ενώ ο κ. Ζαννές συμπληρώνει: « Οι εισαγωγές καλώς γίνονται, αφού προφανώς κάποια ανάγκη της αγοράς εξυπηρετούν. Αυτό που πρέπει να σταματήσει είναι να βαφτίζονται ξένα ψάρια ελληνικά. Εμείς είχαμε προτείνει να κόβεται το πάνω μέρος της ουράς στα ψάρια εισαγωγής προκειμένου να τα ξεχωρίζει εύκολα ο καταναλωτής ».
Πάντως, παρά την οικονομική κρίση, για κάποιους καταναλωτές προτεραιότητα έχουν οι προτιμήσεις και όχι οι τιμές. « Στην οικογένειά μου γόπες και τέτοια ψάρια δεν μας αρέσουν, προτιμάμε ψάρια όπως ο σολομός και το λαβράκι και ας τα τρώμε πιο σπάνια » δηλώνει η κυρία Μίνα Πανταζή.
via www.tovima.gr
Comments